Julen -småkagerne -samværet
- Christine Walther Bredahl
- 2. nov. 2020
- 3 min læsning
Min Farmor Erna var en ørn i køkkenet. Hendes mor Ida havde haft hende i en hård skole, for min Oldefar Carl Christian, var ikke sådan til dårlige middage .
Mine Oldeforældre havde stor forretning på Islands Brygge, fin villa tæt på Amager Strand og stor Plymouth automobil allerede i 1927, så der var penge nok til det gode måltid
Jeg er født på min Farmors 66 års Fødselsdag og var nok lidt hendes øjesten af den grund.
Om det er lugten og tiden i hendes køkken, der fik mig til at vælge kokkekniven, som levevej ved jeg ikke, men det gjorde indtryk at at være i hendes køkken, især når julen skulle skydes igang.
Min Farmor og jeg tog til Daells Varehus og så juleudstillingen i de store butiksvinduer, spiste deres fantastiske sandwich med æggesalat på øverste etage, med udsigt til byens tage.
Jeg er også så gammel, at jeg har nået at køre med Sporvogn linje 5 med hende, fra Nørregade til Amager
Når der skulle bages småkager, blev jeg om natten, så vi kunne komme igang tidligt næste morgen.
Min Farmor startede dagen før med at lave samtlige deje klar og lægge på køl i spisekammeret, derefter tog vi ind til byen og Dallevalle
Opskifterne var til dels Frk. Jensens, mange steder i bogen var der streget ud og lagt til, for Fru Maskinmester Bredahl var ikke altid enig med Frk. Jensen, der dermed fremstår med både æselører og fedtpletter, så gamle, at jeg heller ikke tror, at min salig Oldemor Ida har været helt enig med Frøkenen.
Men Frøken Jensen har stadig plads hos familien Bredahl, for jeg har nemlig arvet den, Fedtpletter And All!
Farmors klassikere som Pleskner, finskbrød og brunkager var fantastiske men hendes hofnummer var Klejner; de var fine og små og tynde, slet ikke de tykke klejner vi ellers er omgivet af i juletrængslen. Vanijekransene er min mor Amager & Omegns mester i gennem 40 år, og liige der kan selv Mette Blomsterberg ikke følge med.
i min Farmors køkken blev de gamle kagedåser sat frem og en portion dej af gangen taget frem fra det kølige spisekammer . Mel blev strøet på bordet og kagerullen hevet frem .
Farmor rullede dejen ud og jeg fik lov til at stikke ud, men der var ikke noget med en gang dej til mig og så kunne jeg få lov at lave div. figurer eller noget pjat; der skulle arbejdes omhyggeligt og nænsomt . Som timerne skred frem bredte duften af jul sig i stuerne og det kunne få den gamle Maskinmester Bredahl op af lænestolen og ud i køkkenet.
Han var født i 1886, så det var ikke tit han kom der ud
Farmor havde en dåse, til alle de småkager der ikke var 1. sortering, dem måtte Farfar tage af .
Duften af kanel, nelliker, kardemomme hang tungt i luften, fingrene var godt fedtede af smør,
jeg havde sikkert mel i håret og maven fuld af rå dej .... men jeg var lykkelig og vidste at nu var julen igang
I år har jeg tænkt at nu må det være på tide at jeg overtager pligten med at sørge for fyldte kagedåser til familen.
Min mor har løftet den arv i mange år, men i en alder af 90 år med momentvis svigt af hukommelsen, forstår jeg godt at hun trækker sig
Jeg har derfor hevet Kristine Marie Jensens kulinariske kunstfærdigheder ned fra hylden, støvet hende af . Inde imellem siderne faldt Farmors klejneopskrift ud og ned røg jeg af Memory lane til starten af 1970érne
Der er lavet indkøbslister og krydstjekket at både klejnesporen og kødhakkeren med tilhørende småkage plader er fuldt funktions dygtige.
Som Min farmor, laver jeg dejen dagen før, så den kan hvile og komme i julestemning .
Jeg tror måske også at min niece Nanna på 10 år, er klar til en gang julebag i det, der engang var hendes mormors køkken, på Bornholm og som nu er mit.
Måske kan vi helt komme i julestemning og få glemt corona lidt
Jeg tror Julebagning vil være godt for Danmark i år
Find opskrifterne frem, måske har du nogle i gemmerne og en farmor eller mormor der gerne vil være med . jeg garanterer dig at Frk. Jensens smager bedre end Frk. Volfs.


Hjemmebagte ER bare bedst👍🏻👍🏻👍🏻